dobrze wylądował!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez kaes
    Ryzykowali nocny lot przez ocean niesprawnym samolotem. Typowo polskie myślenie, jakoś to będzie. Skończyło się OK, ale pewne procedury zostały pewnie złamane.
    Te mądrala po co kłapiesz jak się nie znasz ??!! Przytocz mi stosowną procedurę !! Typowo polskie - każdy zna sie na wszystkim. G... wiesz więc po co kłapiesz ?!
    Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

BIg, spokojnie, to jest kwestia która na pewno trzeba wyjaśnić.

Komentarz

• Mickul
        RS
        • 2010
        • 2847

Zamieszczone przez sew1981
        I dobrze ,że to taki typ samolotu był też, a nie taki co miałby choćby inaczej silniki ułożone (np, na tylnym skrzydle) lub wyżej skrzydła, bo własnie mógłby się zawinąć i złamać.
        Właśnie moim zdaniem byłoby to bezpieczniejsze, ponieważ turbiny nie miały by styku z podłożem jak w wypadku 767. To, że nie uległy one zapłonowi to naprawdę cud.

a tu boeing 720, testy lądowania bez podwozia i z paliwem, pewnie przy bocznym wietrze.
        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
        To nie są testy tylko wypadek przy pracy, a samolot posiadał zdalne sterowanie. :P

Komentarz

• 4x4BKF
          L&K
          • 2010
          • 1279

kaes, dobrze prawisz! A to co na pasie białego było rozlane to nie piana tylko sztuczna mgła się skropliła.
          Do pierdla z Wroną i jego drugim, do pierdla ze stewardesami!! Do pierdla całego Boeinga. Założę się że masz więcej Wylatane niż kapitan Wrona. Godzin po podwórku.

Antoni Macierewicz niech się zajmie tym przypadkiem!
          4x4

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

4x4BKF, już wiesz jak to było od początku do końca? Wylądował świetnie, nic się nikomu nie stało i chwała bogu. Ale przyczyny trzeba zbadać i tam już może tak różowo nie być.

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

Westwi, ja oceniam zachowanie pilota&załogi i za to biję im brawa.
              Co do przyczyn to już się tym zajmie KBWL działająca przy ULC.
              Jedno jest pewne: maszyna nie była stara (13 lat), załoga doświadczona, przeglądy terminowe, resursy nie przekroczone.

Ty też możesz sobie w aucie oleje, rozrządy itp pierdoły wymieniać książkowo a i tak coś zawiedzie. To po prostu technika.
              4x4

Komentarz

• lend
                Rider
                • 2007
                • 463

Szacunek dla kpt Wrony ale zobaczycie , że będzie miał zarzuty.
                Tak jak ktoś napisał o katastrofie śmigłowca z Millerem, w Polsce przecież mieszkamy i zaraz całego Boeinga wsadzą na dożywocie.

Gdyby jednak wczoraj "coś" poszło nie tak zobaczcie jak wybitnie przepierdzielony byłby 1.11.2011 r
                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Westwi, ja oceniam zachowanie pilota&załogi i za to biję im brawa.
                  brawo za lądowanie, trzeba poczekać na KBWL czy też za decyzję o kontynuacji lotu też sie należą. Poczekajmy więc z oceną całości wydarzenia.

Komentarz

• wrobel
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 365

To samo przyszło mi do głowy

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

"kapitan odkryl usterke hydrauliczna a nie z podwozie. Kilka razy probowal wlaczyc podwozie przed ladowaniem w Warszawie" wlasnie mowia o tym w DDTVN

Komentarz

• zepter00
                        RS
                        • 2008
                        • 2304

Na szczęście jest kilka zapasowych-awaryjnych układów hydraulicznych i elektrycznych. Dzięki temu działały powierzchnie sterowe. Klapy wypuszczono dzięki elektryce. Śledztwo wykaże czemu z podwoziem się nie udało.

[ Dodano: Sro 02 Lis, 11 10:09 ]
                        Zamieszczone przez Mickul
                        I dobrze ,że to taki typ samolotu był też, a nie taki co miałby choćby inaczej silniki ułożone (np, na tylnym skrzydle) lub wyżej skrzydła, bo własnie mógłby się zawinąć i złamać.
                        Właśnie moim zdaniem byłoby to bezpieczniejsze, ponieważ turbiny nie miały by styku z podłożem jak w wypadku 767. To, że nie uległy one zapłonowi to naprawdę cud.

a tu boeing 720, testy lądowania bez podwozia i z paliwem, pewnie przy bocznym wietrze.
                        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                        To nie są testy tylko wypadek przy pracy, a samolot posiadał zdalne sterowanie. :P
                        . Po drugie, test to kontrolowane zdarzenie. Samolot nie ma tylnego skrzydła tylko usterzenie pionowe i poziome składające się ze statecznika pionowego i steru kierunku oraz statecznika poziomego i steru wysokości, ewentualnie występuje usterzenie płytowe bez podziału na statecznik i ster. Konstruktorzy dużych samolotów komunikacyjnych odeszli od układu z silnikami w tylnej części kadłuba i u nasady statecznika ponieważ kłopoty z silnikiem pożar rozerwanie mogą doprowadzić do uszkodzenia układów sterujących - ster wysokości, kierunku i trymowanie. :?
                        Mickul: kiedy NASA przeprowadza test to wypadkiem przy pracy może być co najwyżej przypadek klapniecia tyłkiem przez inżynieram, który zrobił swoją robotę na krzesło z przyklejona gumą do żucia :lol:
                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• macherstudio
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 2378
                          • Mitshibishi
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Takie pytanie o koordynacje akcji ratowniczej z akcją ewakuacyjną - mam wrażenie, że ewakuacja lekko przeszkodziła akcji ratunkowej - rozumiem siłę wyższą i ratowanie zdrowia, ale czy tak to wygląda, bo mam wrażenie, że coś jednak tutaj nie zagrało. Oczywiście nie mam zarzutów, ale chodzi mi o procedurę.
                          www.prostetorodo.pl

Komentarz

• phrix
                            L&K
                            • 2007
                            • 1000
                            • Audi
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Brawo dla załogi Osobiście ciekawi mnie co dalej z maszyną, złomowanie czy będzie remontowana ?
                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez phrix
                              Osobiście ciekawi mnie co dalej z maszyną, złomowanie czy będzie remontowana ?
                              Idzie na żyletki.
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• zepter00
                                RS
                                • 2008
                                • 2304

Zamieszczone przez macherstudio
                                Takie pytanie o koordynacje akcji ratowniczej z akcją ewakuacyjną - mam wrażenie, że ewakuacja lekko przeszkodziła akcji ratunkowej - rozumiem siłę wyższą i ratowanie zdrowia, ale czy tak to wygląda, bo mam wrażenie, że coś jednak tutaj nie zagrało. Oczywiście nie mam zarzutów, ale chodzi mi o procedurę.
                                Najpierw się opuszcza (jak tylko się zatrzyma) samolot. Straż była prawie natychmiast. Ugasili niewielkie źródło ognia i zabezpieczyli części samolotu i okoliczny teren na wypadek możliwych wycieków paliwa, którego skądinąd było bardzo mało w zbiornikach. Tak się to robi. Strażak joystikiem precyzyjnie steruje gdzie lać środki gaśnicze.
                                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• Mickul
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2847

Zamieszczone przez zepter00
                                  Mickul: kiedy NASA przeprowadza test to wypadkiem przy pracy może być co najwyżej przypadek klapniecia tyłkiem przez inżynieram, który zrobił swoją robotę na krzesło z przyklejona gumą do żucia :lol:
                                  Mi się obiło o uszy właśnie, że ten test nie wyszedł jak trzeba, ale nie mam pewności. :P

Komentarz

• zepter00
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2304

to właśnie był test tego co się dzieje podczas takich akcji.... To nic innego jak analogiczny crash test samochodu. Tu można popatrzeć jak to się robi. http://www.youtube.com/watch?v=LjRVC2-SP9g

Komentarz

• 4x4BKF
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1279

Zamieszczone przez phrix
                                      Brawo dla załogi Osobiście ciekawi mnie co dalej z maszyną, złomowanie czy będzie remontowana ?
                                      Ani zakłady naprawcze PZL ani Serwis Boeinga nie jest w stanie sobie z tym poradzić.
                                      Za naprawę wezmą się fachowcy od blacharki z Drezdenka, Pleszewa lub Daleszyc.
                                      Najdalej za dwa tygodnie na allegro w dziale "inne pojazdy i łodzie>samoloty i szybowce" pojawi się Boeing rok produkcji 1996 od pierwszego własciciela, nie bity, z oryginalnym przelotem.
                                      4x4

Komentarz

• dwaoka
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 927

No i bezwypadkowy, bo przecież nikt nie zginął :lol:
                                        bkc+dsg

Komentarz

• RafalekM
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 362

kaes, jak podwozie się zamknęło to wtedy jeszcze działało, a to czy awaryjnie wylądowałby tutaj, czy w USA to chyba nie jest duża różnica. Nie wiemy kiedy dokładnie kontrolka o awarii się pojawiła, więc trzeba poczekać na oficjalną ekspertyzę. Jak dla mnie kpt. Wrona zasługuje na najwyższe wyrazy uznania za to, że w tak trudnej sytuacji zachował zimną krew i wykonał dokładnie to, co powinien, ratując tym samym nie tylko siebie, ale również pasażerów i załogę.

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2009
                                            • 10917
                                            • Fiat

zepter00, dokładnie, poprostu na full baku, nieprzygotowanym lotnisku, niesprzyjających warunkach i dennych pilotach mogłoby się tak też niestety skończyć. Ale wszystko było inne, i to dobrze :wink:
                                            zobaczcie...to jak ludziom się nudzi i wymyślają bzdety lotnicze, swoją drogą niezła beka:

Komentarz

• zepter00
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2304

przecie w USA są ze dwie, trzy reklamy samochodów pickup, które dają radę w takich sytuacjach :lol:

[ Dodano: Sro 02 Lis, 11 17:18 ]
                                              Zamieszczone przez Mihau
                                              Zamieszczone przez phrix
                                              Osobiście ciekawi mnie co dalej z maszyną, złomowanie czy będzie remontowana ?
                                              Idzie na żyletki.
                                              Naprawią tą "gąskę", za dobra i za droga jest a duże kuku się jej nie stało. :wink:

A co do lądowania, to wolałbym lądować jak pasażerowie kpt Wrony niż lądować z podwoziem z silnym bocznym wiatrem. Zobaczcie jakie to stresujące. http://www.youtube.com/watch?v=4RdxU-0W-RE

Komentarz

• BADYL
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2396
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Naprawią tą "gąskę", za dobra i za droga jest a duże kuku się jej nie stało.
                                                ale czy napewno nic się jej nie stało :?: Jestem laikiem, ale na mój chłopski rozum samolot tych gabarytów lądując na pasie bez pomocy podwozia...uderzając i ślizgając się po płycie lotniska to faktycznie nic się nie stało :?: Tzn. czy konstrukcja nie została naruszona :?: przecież samoloty latają na dużych wysokościach gdzie następują różnice temp. i ciśnienia w związku z tym czy takie lądowanie nie będzie miało wpływu na stabilność konstrukcji :?:

pozdrawiam :roll:
                                                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• zepter00
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2304

Zamieszczone przez BADYL
                                                    Naprawią tą "gąskę", za dobra i za droga jest a duże kuku się jej nie stało.
                                                    ale czy napewno nic się jej nie stało :?: Jestem laikiem, ale na mój chłopski rozum samolot tych gabarytów lądując na pasie bez pomocy podwozia...uderzając i ślizgając się po płycie lotniska to faktycznie nic się nie stało :?: Tzn. czy konstrukcja nie została naruszona :?: przecież samoloty latają na dużych wysokościach gdzie następują różnice temp. i ciśnienia w związku z tym czy takie lądowanie nie będzie miało wpływu na stabilność konstrukcji :?:

pozdrawiam :roll:
                                                    Po pierwsze pilot posadził ją tak delikatnie jak to tylko było możliwe. Po drugie obejrzą ją wiele razy, naprawią i sto razy przetestują na tysiąc możliwych sposobów. Za rok lub trochę mniej będzie latać. (szacuję szanse na to na 95 - 98%) W najgorszym wypadku będzie latał jako cargo. A poza tym ten ptaszek ma szczęśliwe skrzydła. :wink:

Porównaj lądowanie kpt Wrony i to, porównaj ugięcia skrzydeł i stres punktów ich mocowania oraz wręg siłowych http://www.youtube.com/watch?v=SzrNs...eature=related :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...